O čaji
ČAJOVÝ KER
Čajovník, rastlina podobná stromu, udržiava sa ako ker na pestovanie čaju pravidelným strihaním. Čaj patrí k druhu kamélie. Vždyzelený ker má tmavé, ryhované, koži podobné listy. Kvet je biely alebo ružový; plod je malý s tvrdou škrupinou, podobný lieskovému orechu. V súčasnosti sa jeho rozmnožovanie zriedka vykonáva opelením, ale skôr vegetatívne, kde sa odrezky pestujú na vysoko výnosnom rodičovskom kríku.
Thea Sinsensis (alebo Čajovník čínsky) Zostáva kerovitá aj bez pravidelného rezu a dorastá do výšky len 3 - 4 m. Tomuto kríku sa najlepšie darí v miernych klimatických pásmach a znesie aj mráz. Čínsky čajovník sa pestuje už mnoho tisíc rokov, výsledkom čoho je približne 5 000 umeleckých odrôd, z ktorých sa však nie všetky pestujú v pozoruhodných množstvách.
Thea Assamica (alebo Assam-Tee) ak sa pravidelne nereže, stáva sa mohutným stromom s výškou 15 - 20 m. Tento čajový ker vyžaduje veľa tepla a je to čisto tropická rastlina. Bol objavený v roku 1823 ako pestovaný strom v džungli severnej Indie. Len o niekoľko rokov neskôr sa už začala pestovať. Listy rastliny Assam sú väčšie ako listy čajovníka China.
Tieto dve prvotné čajovníky boli opäť krížené, aby sa z nich vyvinuli jemnejšie, aromatickejšie a najmä robustnejšie plemená. Obzvlášť vhodný sa ukázal takzvaný Assam-hybrid. Je dôležité si uvedomiť, že rozdiely v chuti a kvalite nezávisia len od samotnej rastliny, ale aj od oblasti pestovania, jej klimatických podmienok a starostlivého trhania, ako aj spracovania čajových lístkov.

ČAJOVÁ ÚRODA
V krajinách, kde sa pestuje čaj, sa vo všeobecnosti trhá iba horný listový púčik a ďalšie dva listy, najmladšie z výlevky („dva listy a púčik“).
Spracovanie
Na rozdiel od kávy, ktorá sa dováža ako zelená káva a svoju konečnú podobu dostáva v krajine spotreby triedením a pražením, čaj sa spracováva už na plantážach v krajine pôvodu a následne sa vo finálnej podobe vyváža.
- Zvädnutie
Keď sa čerstvé listy dostanú do továrne, odvážia sa a zaeviduje sa množstvo. Potom sa začne proces vädnutia, pri ktorom sa obsah vlhkosti v listoch zníži asi o 30 %, aby boli mäkké a pružné na následné zvinutie. Zvädnutie prebieha v špeciálnych chradných priechodoch s dĺžkou 25 - 30 m, ktoré sú vypletené drôtenou mriežkou a odvetrávané veľkými ventilátormi. Listy sú rozložené na mriežke. Vzduch, ktorý sa pohybuje cez ventilátory, môže byť v prípade potreby kvôli vyššej vlhkosti listov ohrievaný. Proces vädnutia trvá 12 - 18 hodín. - Rolovanie
Následne sa vädnúce zelené listy zvinú vo veľkých valcovacích strojoch. Tieto sa vo všeobecnosti skladajú z dvoch veľkých platní z ťažkého kovu, ktoré sa otáčajú proti sebe a tým otvárajú bunky, čím sa bunková tekutina dostáva do kontaktu so vzdušným kyslíkom. Tým sa zavádza fermentácia, ako aj vývoj éterických olejov, ktoré potom určujú vôňu a chuť čajov. Stočený čaj, ktorý už začína kvasiť, sa privedie do fermentačnej miestnosti. Niektoré čajové továrne následne používajú takzvaný „rotorvane“(En) stroj, typ drviča, ktorý listy ďalej spracováva. Listy sa tu pohybujú cez pomaly sa otáčajúci závitovkový dopravník cez valec, do ktorého sa zavádza kyslík, aby sa urýchlila fermentácia. - Fermentácia
Fermentácia je proces oxidácie a opaľovania bunkových tekutín, ktoré sa uvoľnili počas valcovania. Na fermentáciu sa listy rozložia na stoly vo vrstvách po 10 cm. V moderných továrňach rozprašovanie vody z rotujúcich ventilátorov zvlhčuje miestnosť, v ktorej prebieha fermentácia. Počas fermentácie - ktorá trvá 2 - 3 hodiny - listy menia svoju farbu, ktorá sa postupne mení na medenočervenú. Táto farba sa opäť nachádza vo vlhkých čajových lístkoch nálevu. “Čajovník” musí neustále sledovať stupeň oxidácie, najmä pokiaľ ide o vôňu mokrých listov. Kvalita hotového čaju veľmi závisí od správnej fermentácie. - Sušenie
Fermentácia je ukončená, keď sa dosiahne požadovaný stupeň fermentácie, t.j. len čo čaj rozvinie svoju typickú vôňu a medenočervená farba je vysušená. Na tento účel sa používajú takzvané stupňovité sušičky, ktoré sú poháňané drevom alebo olejom. Čaj sa presúva cez sušičku na dopravnom páse. Počiatočná teplota je 90 °C a viaže bunkovú tekutinu pevne na listy. Ku koncu 20-minútového procesu sušenia sa teplota zníži na 40 °C a obsah vlhkosti na približne 6 %. Neskôr, keď sa čaj vylúhuje, bunková tekutina, ktorá sa prilepila na sušené listy, sa rozpustí v horúcej vode a vytvorí aromatický a povzbudzujúci nápoj. - Triedenie
Čierny čaj, ktorý sa uvoľňuje zo sušičky, je takzvaný surový čaj, ktorý sa teraz preosieva pomocou niekoľkých trepacích mechanických sít s rôznymi veľkosťami sít, pomocou ktorých sa od seba oddeľujú bežné druhy listov.
VÝROBA ZELENÉHO ČAJU
Zelený čaj sa líši od čierneho čaju jednoducho tým, že nie je fermentovaný, t. j. nemení sa oxidáciou. Výrobný proces je vo všeobecnosti rovnaký až do zvädnutia. Počas výroby zeleného čaju sa čajové taníny a enzýmy zničia úpravou parou alebo pražením po zvädnutí, pred začatím rolovania - čaj sa “naparí” alebo “vypraží” a potom sa zvinie a vysuší. To zaisťuje, že listy nebudú sfarbené do medenočervena ako lístky čierneho čaju, ale zostanú olivovo zelené. Nálev sa líši v závislosti od odrody, oblasti pestovania a obdobia trhania a môže byť akýkoľvek od svetložltej po tmavozelenú.
RÔZNE TRIEDY
a) Listový čaj
1. Kvetinová oranžová Pekoe = FOP
V Darjeelingu aj Golden Flowery Orange Pekoe = GFOP a Tippy Golden Flowery Orange Pekoe = TGFOP. Týka sa to tenkého drôteného listu so špičkami. Hroty sú zlaté alebo strieborné viditeľné končeky listov (púčiky), ktoré obsahujú menej tanínu, a preto počas fermentácie nestmavnú. Naznačujú, že sa používali mladé čajové lístky; nie je to však nevyhnutne znakom výnimočnej kvality.
2. Orange Pekoe = OP
Dlhý, drôtovitý list, väčší ako FOP. Význam tohto pojmu nie je známy. Orange odkazuje na holandské „Oranje“, čo znamená „kráľovský“.
3. Pekoe = P a Kvetinové Pekoe = FP
Tento list je kratší a väčší ako Orange Pekoe, často tiež otvorenejší a nie tak jemne zvinutý. Cejlónske “nízke” Pekoe majú list v tvare gule. Pekoe sú v náleve silnejšie ako Orange Pekoe, pretože ten obsahuje viac listových rebier a menej “dužiny”.
b) Zlomený čaj
1a. Kvetinové Broken Orange Pekoe = FBOP
Táto trieda sa vzťahuje na väčšie a veľmi aromatické vlastnosti malolistých čajov. Dobre štruktúrovaný, dobre zvinutý list s mnohými špičkami, ktoré poskytujú atraktívny vzhľad.
1b. Golden Broken Orange Pekoe = GBOP
Veľmi jemný a silný čaj, najmä s ohľadom na Assam.
2a. Broken Orange Pekoe = BOP
Dobre štruktúrovaný list, ktorý má menej špičiek ako FBOP, ale je silnejší a menej kvetnatý.
2b. Broken Orange Pekoe 1 = BOP 1
Na niektorých plantážach v Indii je to vysvetlenie FBOP, na Cejlóne je to však „pololistový čaj“, trieda, ktorá je medzi OP a BOP.
3. Zlomený Pekoe =BP
Pokiaľ ide o metódu CTC, BP je stupeň, ktorý poskytuje veľmi silný pohár.
Vysvetlenie skratiek na niekoľkých príkladoch:
SFTGFOP - S (Super) F (Finest) T (Tippy) G (Golden) F (Flowery) O (Orange) P (Pekoe)- veľký list
FP - F (Flowery) P (Pekoe) - malý list
GFBOP - G (Golden) F (Flowery) B (Broken) O (Orange) P (Pekoe) - jemne zlomený
BOPF - B (Broken) O (Orange) P (Pekoe) F (Fannings) - prášok
CTC - C (Crushing) T (Tearing) C (Curling) - okrúhly list
LEGENDY ČAJU
Čína
Podľa čínskej legendy bol čaj náhodne objavený cisárom Šen-Nungom približne 3000 rokov pred Kristom takto: Cisár rozložil tábor so svojím sprievodom v tieni veľkého stromu. Rozložil sa oheň a pripravil hrniec s vriacou vodou. Teplo z ohňa spôsobilo, že niektoré listy dlhých konárov stromu vyschli. Zrazu sa zdvihol prudký vietor a sfúkol časť listov do hrnca s vriacou vodou. Voda zozlátla a objavila sa lahodná vôňa. Cisár nápoj vyskúšal a bol potešený vôňou a lahodnou chuťou. Okamžite si uvedomujúc osviežujúci a povzbudzujúci účinok, cisár vydal zvuk „T’sa“, čo znamená božský, takže až dodnes je „cha“ názov pre čaj v čínštine.
India
Indická legenda znie takto. V roku 500 po Kristovi Fakir Dharma zložil sľub, že nebude spať 7 rokov. Po 5 rokoch mentálneho ponorenia sa ukázalo, že už nedokáže bojovať s potrebou spánku. Plný zúfalstva z toho, že vedel, že nebude schopný dodržať svoj sľub, chytil sa niekoľkých konárov stromu, kde sa utáboril. Vložil si pár listov do úst a žuval ich. Dharma okamžite zažil osviežujúci a povzbudzujúci účinok, jeho únava sa vyparila a mohol dodržať svoj sľub.
Japonsko
Japonci majú tiež svoju vlastnú legendu o objavení čaju. Kajúcnik zložil sľub meditácie na 7 rokov. Zaprisahal sa, že týchto 7 rokov nebude spať. Napriek tomuto sľubu v noci zaspal. Keď sa na druhý deň ráno zobudil, jeho zlyhanie ho tak nahnevalo, že si odrezal viečka a hodil ich na zem. Len čo sa očné viečka dotkli pôdy, vyrástli im korene, z ktorých sa čoskoro vyvinul veľký ker. Keď kajúcnik videl tento zázrak, pripravil si nápoj z listov. Ľudia zo všetkých oblastí sa prišli pozrieť na tento zázračný strom a mnohí nasledovali kajúcnika a pripravili nápoj z listov. Poznanie osviežujúceho a povzbudzujúceho účinku nápoja sa šírilo všade. Lahodná chuť a vôňa boli dostatočným dôvodom na to, aby sme tento nápoj vnímali ako „božský“. Až dodnes sa v japončine používa rovnaký znak pre očné viečko a čaj.